Alex gröna blogg

Omega 3
Här kommer lite fakta om omega 3, världens bästa fett! 
 
I flera decennium har vi minskat vårt fettintag. Under den här tiden har vi minskat vårt intag av mättat fett men ökat vårt intag av matoljor. Vi har ökat konsumtionen med hela 3 ggr så mycket sedan tidigare. Matolja innehåller mycket omega 6 och väldigt lite omega 3. Den höga och ökade omega 6 halten i varor har varit praktisk då det förlänger lagringstiden. Omega 3 är mycket ömtålig och måste lagras kallt och förtäras snabbt annars blir den härsken. En linfröolja ska t ex inte stå framme mer än 20 minuter för då riskerar den att bli härsken. Härsken omega 3 bildar fria radikaler. Sen är det är inte bara matoljorna som innehåller mer omega 6 utan också de animaliska produkterna gör det. Då djuren i dagens indrustri matas med mycket mer spannmål än gräs idag så har omega 6 halten i kött och mejeriprodukter ökat. Även odlad fisk som matas med spannmål innehåller ofta mer omega 6 än omega 3. 
 
Omega 6:
- Gör blodet tjockare
- Stelnar och orsakar inflammationer i vävnader 
- Saktar ner ämnesomsättningen och främjar viktökning
- Kopplas till sjukdomar som stroke, artrit, astma, hjärtsjukdom, mensvärk, diabetes och huvudvärk.
 
Omega 3:
- Förtunnar blodet 
- Möjliggör att våra hjärtan att slå som de ska
- Möjliggör att vårt blod flyter fritt
- Att våra hjärnor fattar snabbare beslut med större klarhet
 
Det optimala förhållandet mellan omega 6 ligger på ett 3:1 eller ett 2:1 förhållande. Det betyder 2/3 omega 6 och 1/3 omega 3. Idag äter vi någonstans mellan 10:1 och 20:1 av omega 6 och omega 3, en obalans som av flertalet forskare kopplas till de höga sjuksomstal som vi ser ute i samhället. 
 
Det finns två huvudtyper av av omega 3-fettsyror i vår kost. Den ena är alfalinolensyra (ALA) som finns i bl a linfröolja och valnötter. Sedan finns det eikosapentaensyra (EPA) och dokosalhexaensyra (DHA) som finns i fet fisk. Kroppen kan omvandla ALA från växtriket till EPA och DHA.  
 
De bästa källorna till omega 3 från växtriket är:
Linfröolja (1 tsk) innehåller 4,2 ggr mer omega 3 än omega 6.
Chiafrön (2 msk) innehåller 3 ggr mer omega 3 än omega 6. 
Linfrön (2 msk) innehåller 3,9 ggr mer omega 3 än omega 6.
Spenat innehåller 5,3 ggr mer omega 3 än omega 6. 
Ruccola innehåller 1,3 ggr mer omega 3 än omega 6. 
Rapsolja är en ganska bra källa om den är kallpressad med 2,5 ggr mer omega 6 än omega 3. 
 
Värstingexempel på omega 6 varor är:
Sesamolja, majsolja, solrosfröolja, mandlar och vete som alla innehåller ca 1000 ggr mer omega 6 än omega 3. 
 
Det är inte lätt att äta så mycket omega 3 som skulle vara optimalt för hälsan. Det jag försöker göra är att varje dag äta ciapudding med ca 2 msk chiafrön, ca 2 msk linfrön på gröten och linfröolja på maten. Vi köpte precis hem 2 kg chiafrön då det var extrapris, det gäller ju att passa på! Och juste sista! Tycker ni det här med omega 3 var intressant så kan jag verkligen rekommendera er att läsa Grönt för livet av Victoria Boutenko. Hon för ett otroligt intressant och sakligt resonemang kring olika hälsoaspekter och allt är väl underbyggt på forskning inom området!