Alex gröna blogg

BUENOS AIRES


Hejhej!

I onsdags landade vi i Buenos Aires, Argentinas huvudstad, efter den väldigt långa bussresan. Sammanlagt blev det så att vi stannade 4 dagar vilket vi kände var alldeles lagom för att hinna se alla sevärdheter utan att behöva jäkta. Vi var dock lite stressade över att åka ner till patagonien då det börjar bli väldigt kallt där, vädret är tvärtom från hemma så i Argentina  börjar bli vinter. Vi gillade iallafall Buenos Aires, det var väldigt enkelt att leva och vara där. Det var rent och fint och det kändes säkert att vistas där. Det kändes mer som att vi var i en europeisk storstad än en sydamerikansk. En kille vi pratade med sa att det liknar Madrid väldigt mkt arkitekturmässigt då det byggnades ungefär samtidigt. De var väldigt många fina byggnader i staden faktiskt! 

Vi bodde på ett jättemysigt litet hostel som låg centralt. De annornade en väldigt trevlig grillning som alla på hostlet deltog i en kväll och de bjöd även på middag en annan. Vi kommer vekligen leta efter små hostel i framtiden, blir så personligt och mysigt och man får sån bra kontakt med de andra som bor på hostlet då.

Första dagen gjorde vi inte så mycket, det regnade och vi gick bara ut en kortis för att handla. Efter bussturen var vi rätt trötta också, så ingen av oss var vidare sugen på att ta sig någonstans. Det var första gången på resan som vi fick användning för våra vind och vattentäta jackor som vi köpt inför resan. Det var dock inte så kallt, runt 18-19 grader, typisk regnig svensk sommardag typ. 

Andra dagen så gick vi till en mysig park där många sevärdheten låg som en katedral och ett parlament. Efter det gick vi till en mysig hamn, Puerto Madero, där det fanns en ganska fin skyline med höghus samt en känd bro. Där gick vi runt en stund och slog oss sedan ner på en mexikansk restaurang och åt gott. 

Tredje dagen åkte vi tunnelbana till Palermo som är ett fint område i BA. Tanken var att vi skulle gå igenom en stor park och avsluta med att kolla på en cool ros i metall, men det var så sjukt jäkla mkt mygg så vi fick springa ut ur parken för att inte bli uppätna. Vi skippade att gå mer i parken efter det och gick direkt till rosen, vilken var väldigt läcker faktiskt. Där satt vi en stund och njöt av solen, det var ca 24 grader och strålande sol. Sen gick vi den långa vägen hem, säkert 6-7 km, och fick se mycket av den fina staden. 

Sista dagen gick vi till ett område som heter La Boca som är känt för att det finns massor av färgglada hus. För att komma dit gick vi igenom ett område som heter San Telmo som var väldigt fint, det påminde lite om gamla stan. Påväg till La Boca gick vi genom en jättefin park där det flög runt gröna små parakiter, de ser ut som små minipapigojer. Jättegulliga! Väl framme i La Boca blev vi lite överraskade över hur mysigt det var. Lite turistigt kanske men så är det väl alltid! Vi strosa runt en stund. Kollade lite på ett par som dansade tango vid en restaurang. Påväg tillbaka, i San telmo så dansade några tango på ett torg. Det var väldigt kul att kolla på faktiskt! Argentina är ju väldigt känt för sin tango och de här dansörerna var fint klädda samt dansade väldig fint och elegant.

Nu har vi precis landat i södra Argentina, i El Calafate. Här ska vi se en sjukt häftig glaciär samt vandra i Patagonien med jätteläckra bergstoppar! 

IGUAZÚ FALLS
Hej på er!
 
Nu är vi i ett nytt land, igen! Argentina den här gången. Vi flög från Rio tidigt i lördags och landade i Fos de Iguacu, en stad i södra delen av Brasilien, vid tolv på dagen. Där skulle vi besöka Iguassufallen från den brasilianska sidan och sedan åka över till Argentina för att se fallet från den sidan också! Fallet ser olika ut från de olika sidorna, från Brasilien får man en bättre panorama view, alltså man ser det mer på håll och från Argentina så kommer man närmre.
 
Iguassufallen är ett av världens mest spektakulära vattenfall och är utnämnt till ett av de 7 wonders of nature och är även med på UNESCO världsarvslista. Fallet gränsar mellan Brasilien och Argentina och därför kan man se dem från båda sidorna! Fallet är imponterande 2,7 km långt med 275 fall och vid djävulsgapet är fallet 80 m djupt. Iguassofallet är högre än niagrafallet och bubbelt så brett (jag som trott att Niagrafallet varit världens största..).
 
När vi landat på flygplatsen i Fos de Iguaçu så hämtade vi upp våra ryggor och låste in dem i ett stort skåp. Vi tog sedan en buss på ca 5 min till ingången till Iguacu national park. När vi fick se vattenfallet för första gången var det verkligen wow, vi blev helt mållösa. Och sedan lyriska! Det var så fint! Det sprang runt massa vilda tvättslokar (vi döpte de söta djuren som var där till det för att vi inte visste vad de hette) runt fötterna där. Dom var så söta att jag visste inte vad jag skulle kolla på, vattenfallet eller tvättslokarna. Googla precis och de heter visst näsbjörnar, menmen. Vi gick sedan den ganska korta trailen med flera stopp med fantastisk utsikt och kom sedan fram till en utsiktspunkt med utsikt över Devils throat eller Djävulsgapet. Alltså wow vad mkt vatten det var! Det bara forsade vatten från alla håll och kanter. Vi såg människor längre bort ovanför djävulsgapet, vi var framför lite nedanför, och gissade på att vi skulle komma dit från den argentinska sidan (vilket sedan visade sig stämma).
 
Efter någon timme eller två vid fallen tog vi bussen tillbaka till flygplatsen och hämtade upp våra väskor. Vi gick till en turistinfomation för att ta reda på hur vi på bästa sätt skulle ta oss till Puerto Iguazu - Argentina där vi skulle bo 3 nätter. Det var viktigt att vi skulle få våra pass utstämplade ur Brasilien. Vi tog sedan en buss från flygplatsen till en hållplats på ett ganska öde ställe och därifrån gick vi ca 500 meter till gränskontrollen i Brasilien. Där gick allt väldigt smidigt, kvinnan i disken stämplade bara våra pass och sen var det klart. Bussen till Puerto Iguazu i Argentina gick precis bredvid den brasiliansna gränskontrollen och bussen stannade sedan i gränskontrollen i Argentina så vi fick en stämpel in i landet också. Från bussen var det sedan nära till hostlet och hostlet ska vi inte prata om, det var ganska hemskt. Första natten regnade det så mycket att det läckte genom taket och droppade ner på mig. Tur att en säng var ledig så jag kunde byta...
 
Vi begav oss sedan till Iguassufallen från den argentinska sidan. Det fanns 2 trail som vi gick, det var väldigt fint men kanske inte breathtaking som vid första gången vi såg fallen. Sedan tog vi ett tåg till Djävulsgapet. Och jäklar vad häftigt det var! Bästa på hela vistelsen. Vi stod verkligen precis ovanför gapet och fick uppleva hur kraftfullt vattenfallet var! Blöta in på underkläderna blev vi men som tur var hade vi ombyte med (första gången på resan vi varit lite planerade). 
 
Vid fallet från båda sidorna såg vi så många tvättslokar (näsbjörnar) och fjärilar, det var nästan lite overkligt för att det var så många. Fjärilarna bara satte sig på en och kunde sitta där länge tills man tillslut blev lite uttråkad på att fungera som rastplats. Vi såg en blå fjäril som Hanna och jag ompratat om innan att vi verkligen ville se och sedan satte sig en på min hand!! Den var overkligt vacker och jag fick en jättebra bild på den (så nöjd). Såg även en jättefin grön ödla samt en fågel som påminde lite om skator hemma! Fina färger men lite sneaky personlighet typ. Tvättslokarna var jättesöta och överallt, såfort det var mat i närheten gjorde de allt för att försöka få. Man fick såklart inte mata då de var vilda men vissa människor är ju tyvärr bakom flötet och gör det ändå... Förlåt men det kommer mååånga bilder på djur längre ner i inlägget, kan inte hålla mig haha.
 
Nu har vi precis åkt buss i 19 timmar från Puerto Iguazu till Buenos Aires (Argentinas huvudstad). Efter vår 13 timmar långa bussresa till Berlin i gymnasiet hade jag lovat mig själv att aldrig åka buss så länge igen, men jag överlevde och slog den resan med 6 timmar!! Dags att utforska Buenos, hörs ;)
Devils throat
 
HEJDÅ RIO!
Hola!
 
Här kommer ett inlägg från våra sista dagar i Brasilien! Sammanlagt blev det 10 dagar i landet. Igår korsade vi gränsen till Argentina, vilket jag kommer berätta mer om nästa gång. 
 
Vad gjorde vi då dom sista dagarna i Rio? Jo vi hade en sitta på hostlet hela dagen dag då vi bokade flyg till Fos do Iguacu, fixade bilder, skrev i resedagen och blogga mm. Det regna nästan hela dagen så det fanns ändå inte så mycket annat att göra! Dagen efter, i torsdags, så gick vi till norrare delar av Rio där Museum of Tomorrow ligger för att kolla på en känd klotterkonstvägg. Påväg dit kikade vi in i en katolsk kyrka som på utsidan såg ut lite som ett rymdskepp eller något annat konstigt. Väldigt annorlunda kyrka iaf! Vi blev däremot riktigt imponerade av konstväggen, detaljer och färger var jättefina! Efter promenaden gjorde vi oss i ordning för en utekväll. Vi började på hostelet där vi satt ett bra tag och snackade och fick massor av bra tips inför Argentina och Peru av en italienare och holländare. Efter några timmar tog vi en uber till Copacabana för att möta två tjejer från Sverige. En av tjejerna jobbade Hanna med och hon var från Brasilien (äntligen hade vi en tolk!!). Vi hängde lite på deras hostel sen drog vi till en klubb som var jättejätteliten, men det var kul ändå.
 
Sista dagen i Rio åkte vi till två stora kända parker, Parque Lage och Jardim Botânico. Vid första parken låg ett jättefint café med en pool och utsikt upp till kristusstatyn. Jardim parken var jättestor och vi såg helt enormt höga palmer och andra vackra träd. Vi såg jättenäckroser som hade blad med en diagonal på minst en meter. Vi såg mina favoritapor, silkesapor och vi såg en kapybara eller vattensvin. Tyvärr var den väl inte så vild men den hade jättestora dammar och mark att röra sig på iallafall! Dagen blev ett bra avslut på vistelsen i vackra Rio tyckte vi. 
 
Det här fick bli ett lite kortare inlägg! Hoppas ni alla har haft en fin påskhelg där hemma, kramar 
 
Ett bär vi förälskade oss i! Tror det heter jaboticaba 
Klottervägen!
Acaiglass, såldes överallt i Rio och älskar den
Hostelt vi bodde hela vistelsen! Stortrivdes faktiskt där
Parque Lage
Statyn där uppe i skyn!
Jardim Botânico 
Kapybaren