Alex gröna blogg

Rotgrönsaker i ugn
För mig står det alltid helt still i huvudet när jag inte har planerat någon mat men ska komma på något att käka till middag. Det är då man behöver enkla rätter som går att slänga ihop på det man har i kylskåpet. Rotgrönsaker i ugn är en sådan rätt! Vi gjorde en nyligen och då hade vi helt random ingredienser, och det vart faktiskt riktigt lyckat. 
 
Vi hade i:
- Pumpa
- Polkabeta
- Brysselkål
- Rödlök
- Aubugine
- Palsternacka 
- Sötpotatis
- Potatis
 
En härlig blandning vart det kan man säga. Till det hade vi en skål med kidneybönor som var kryddade med lite allt möjligt!
 
 
Tofu i het kokossås
Om ni som jag älskar kokosmjölk så måste ni bara testa den här grytan! Så enkel att laga men ändå så god och smakrik!
 
Ingedienser:
400 g tofu
300 g risnudlar
200 g sockerärtor
1 stor purjolök
1 msk + 1 msk rapsolja (vi steker allt i kokosfett)
1 burk kokosmjölk (400 ml)
3 msk japansk soja (el tamari)
2 msk samba oelek (vi brukar köra på 1 msk då jag är starkkänslig)
 
 Gör så här:
1. Koka nudar enligt anvisning på förpackning
2. Skär tofun i kuber, ca 3 x 3 cm. Ansa och strimla sockerärter och purjolök, spara lite av det gröna på purjolöken till graneringen. 
3. Stek tofun i 1 msk olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Ta upp på ett fat. Fräs sockerärter och purjolök i 1 msk olika i stekpannan. Häll över kokosmjölken. Tillsätt soja och samba oelek. Låt puttra ca 2 minuter. Vänd i tofun.
4. Servera med nudlar. Granera med gröna purjolöksstrimlor.