Alex gröna blogg

Mindre sommarbete för svenska kor
 
Nu finns det en risk att kor blir instängda hela sommaren. Det har varit starka påtryckningar från bönderna om att få slippa ha korna på bete och det blir möjligt när förenklingar av betesdriften införs. Det kommer inte längre finnas rekommendationer av jordbruksverket om hur mycket betesmark korna gå på, därav kommer hagstorleken krympa. Det kommer inte heller finnas krav på att betet ska ske under en sammanhängande period. Det kommer inte krävas någon planering och journalföring om vilka kor som går ut vilka dagar och detta kommer göra det omöjligt att kontrollera att lagen efterföljs.
 
Ibland blir man bara så trött på samhället. Hela tiden ska ekonomi gå före djurens välfärd. Ja det är tyvärr svårare för Sverige att konkurrera med övriga Europa för att vi har hårdare djurvälfärdslagar. MEN det är det som gjort Sverige unikt och det finns stora mervärden i att ha dessa sommarbeten. Sverige har verkligen värnat om kornas sommarbete så länge, fram tills nu..  Det som var speciellt med svensk mjölk kommer nu att försvinna. Tycker det är så tråkigt att bönderna går före djurens välfärd och vad vi medborgare tycker är rätt och vill ha! 
 
Tolka mig inte fel nu, egentligen tycker jag inte alls om mjölkindustrin men nu när vi har mjölkkor är det vår skylighet att ta hand om dem och ge dem ett värdigt liv (iallafall under sommarhalvåret..). I mitten av 80-talet tog Astrid Lingren upp frågan om att svenska kor aldrig fick komma ut på bete. Efter det ändrades djurskyddslagen och krav på sommarbete infördes. Om hon levde idag skulle hon vara djupt besviken på den riktning industrin går mot, från familjegårdar till fabriker. 
 
Om vi vill kornas bästa, sluta dricka mjölk, äta dem och stäng fabrikerna! Mjölken är till för kons kalvar, inget annat. Och köttet är deras ingen annans!
 
Läs arikeln här:
 
 
Dessa köttkor såg ut att ha det bra på sitt bete vid Ales stenar förra sommaren
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress