Alex gröna blogg

AMAZONAS
 

Hej på er!

Nu var det länge länge sedan senaste inlägget! Vi har verkligen gjort mycket sedan La Paz och death road. Amazonas, Macchu Picchu och två städer i Peru. I skrivande stund är vi i Montanita i Equador! Men idag handlar som sagt inlägget om vår helt fantastiska vecka i Amazonas, häng med!

Vissa av er kanske kommer ihåg att vi hade en flygbiljett bokad till Manaus, Brasilien, mitt i Amazonas? Den flygresan blev av någon anledning inställd och en ny biljett kostade dubbelt så mycket. Därav valde vi att vänta med regnskogen och ta den från ett annat land på resan. Valet föll sedan på Bolivia då det skulle vara det billigaste landet att åka in i regnskogen från samt att man får se många djur. För att ta oss sig till regnskogen så var alternativen en 15 h busstur på kringelikringelvägar eller en flygtur på 1 h, vi valde av bekvämlighetsskäl och säkerhetsskäl det senaste alternativet. Flyget gick från La Paz till den lilla regnskogsstaden Rurrenbaque. Testa uttala det ni! Tog mig typ 20 försök innan jag kunde säga Rurrenbaque haha. Vi hade redan bokat våra tourer vi skulle göra och det var en tur som skulle ta oss in i skogen i 3 dagar, jungel tour kallades den. Efter det skulle vi ut i våtmarkerna i 3 dagar på en pampas tour. Båda turerna var fantastiska och har 100 bilder längre ner i inlägget att dela med mig av... Hoppas ni har lite tid övet för det här inlägget kommer bli ett av de längre jag gjort haha.

Jungel tour
Jungelturen började med en 3 timmars båttur från Rurrenbaque in i nationalparken Madidi. Påvägen såg vi en kapybara, kaiman och fantastiskt vackra och enorma fjärilar. Fjärilarna är sånna stora blå man kan se i fjärilshuset i Haga! När vi gått av båten gick vi ca 20 min rakt in i skogen och kom tillslut fram till vår lodge (enkelt boende tror jag det innebär) där vi skulle tillbringa 2 nätter. Vårt rum delade vi med 2 andra tjejer och rummet hade endast nät som väggar, så på nätterna hörde vi alla skogens ljud jätteväl. Och som det lät på nätterna!! De andra två tjejerna som var med på turen var från Australien, Jessica, och Tyskland, Jana. De var jättetrevliga och Jessica var även med oss på Pampas touren så henne lärde vi känna bra.

Under dagarna i jungeln så gick vi på flera längre hikes på allt från 2-5 h. På dessa hikes visade vår guide oss allt möjligt! Han visade olika medicinträd som ex vitlöksträdet vars bark fungerar antiinflammatoriskt på sår samt aloe vera från the man tree fick vi testa på våra myggbett. Vi fick se en tarantella och fireants vars bett känns som att du håller en låga mot huden och bett av 10-15 är dödligt. En kväll såg jag en krypa på min skjotta som låg på golvet. Så usch att den kan ha krypit på skjortan då jag hade den på mig... Vi såg typ 40-50 små herr Nilssons (pippis apa och heter egentligen dödskalleapor) en dag och vi såg även kapucinapor vars läte guiden kunde härma otroligt bra! Han härmade så bra att aporna svarade på hans läte.. Sedan såg vi två queen of the amazon vilket är en livsfarlig spindel och den höll vi på att gå in i 2 ggr haha. Två kvällar gick vi i mörkret. Och just på kvällen vaknar alla jäkla myror till liv så ibland så bara studsade vi fram (jag Hanna och Jessica iaf..) för att undvika att bli bitna. På första nattpromenaden såg vi en jaguars ögon typ 10-15m bort, det var lite coolt. Men förutom jaguaren såg vi inte så mycket på dessa två promenader.

Tiden i amazonas var verkligen helt oförglömlig. Skogen var aldrig tyst och det luktade så mycket! Och glömde berätta hur tät skogen var. Guiden var tvungen att macheta oss fram på många ställen. Det enda negativa med jungel turen var att guiden tog med oss på en fisketur.. De andra två tjejerna ville gärna medan jag och Hanna mest kände att vi ville göra något annat. Den täta skogen började tära lite på oss. Så vi följde med. Först fick de upp en jättefin sötvattenrocka som hade en jättegiftig svans. För att få bort kroken var guiden "tvungen" att hugga av svansen och efter det släppte han tillbaka den. Fisken dog nog högst troligt av en infektion efter det. Sedan fick de upp en jättefin cat fish och den ville de minsann äta upp. Både jag och Hanna var väldigt anti att de skulle döda den men de skulle minsann äta den till middag iallafall. Då sa Hanna att om de nu ska äta den kan de väl ändå ha stake nog att döda den själva. Tyska tjejen sa att hon kunde göra det, men problemet var bara att det tog minst 7 slag innan den dog. Sedan bar tjejerna stolt hem den stora fisken. De var inte lika stolta på kvällen när jag berättade att jag precis läst att fiskning i parken var olagligt. Så glad att jag inte deltog i det men mådde ändå dåligt efter.. Förutom den hemska kvällen så är upplevelsen från amazonas jungel ett fint minne jag kommer bära med mig resten av livet. 

Pampas tour
Innan vi gav oss ut i amazonas träskmark visste vi att vi skulle få se massa djur. Många fler än inne i den täta jungeln! Och bara på bilvägen ut såg vi massor. Vi tog först en jeep i 3h från Rurrenbaque och på den vägen såg vi vilda ministrutsar, kapybaras och sengångare! Jäklar vad sega sengångare är, svårt att förstå om man inte ser dem i verkligheten. Det var även lösa hästar och kor överallt påvägen (jäkla skövling som sker för att folk vill äta dessa fina kor.). Jeepen stannade sedan vid floden som vi sedan skulle ta en båt ut på. MEN innan vi satte oss i båten fick vi bada med amazondelfiner!!! Fatta min lycka när vi steg ur bilen och såg flera delfiner gå upp för att ta luft vid ytan. Bara slängde av mig kläderna och kastade mig i vattnet! De simmade riktigt nära. Hade en typ 1 m framför mig och en simmade under mig som jag råkade sparka till haha. Dock var vattnet väldigt mörkt så det var svårt att se dem. Efter den underbara upplevelsen satte vi oss i båten och åkte ut i pampas. En grupp sa att de såg en kaiman (en krokodilvariant) 1 min från där vi badade med delfinerna! Coolt att man badat i samma vatten som kaimaner haha. Efter ca 1 h var vi framme vid lodgen vi skulle sova i 2 nätter.

Under de tre dagarna ute i träskmarkerna så åkte vi ut på flera olika båtturer. Vi åkte ut på en fågelskådningstur, solnedgångstur, kaimantur på natten, soluppgångstur, en tur där vi letade ankondor, en tur där vi fiskade pirayor och en där vi badade med delfiner i mer än en timme! Vi såg delfinerna så många gånger och vi badade med dem sammanlagt 4 ggr. Vi såg dem hoppa några gånger. Vi såg massor av Pippiapor igen som hoppade upp i båten och snodde våra bananer samt klättrade upp på våra huvuden! Obeskrivligt söta! Är inte ett jättestort fan av apor men dessa är verkligen urgulliga. Vi såg även howlermonkeys vars läte låter som någon som håller på å kräkas. På natturen så lät hela träskmarken av grodor. Trodde dessa grodor skulle vara stora för de lät så högt men de var bara ca 1 cm stora haha. Vi såg då även minikaimaner vilka var så söta! Vi såg även massor av fierflies, hur coolt? De lös verkligen upp som en liten flamma.

Vid vår lodge bodde en enorm kaiman på 3 m som hette Pepe. Det bodde även mindre kaimaner och alligatorer under lodgen. Lodgen var alltså en bra bit över vattnet så det hade bara varit farligt att ramla i vattnet med tanke på alla reptiler under oss. En morgon kom det ca 10 blå aror och satte sig i ett träd vid lodgen. De är så jäkla jäkla fina men de låter som fan och de låter verkligen som kraxande jättekråkor. Lite synd att de är så fina men låter så där. Sen hade vi tjuvande
kapucinapor runt lodgen som bröt sig in i rummet om vi lämnade frukt där. En morgon hade vi haft dem inne i rummet när vi sov och då hade en bajsat på jessicas linne..

Vi badade som sagt med delfinerna flera gånger och råkade spraka till en delfin som simmade under mig (igen). Så dumt haha för jag simmar runt som en tok för att de ska komma och leka sen när de kommer så råkar jag sparka dem. Kom åt en med handen en annan gång också! Både Hanna och Jessica blev naffsade på fossingarna av delfiner. Vi fiskade pirayor en dag och därifrån åkte vi 5 min innan vi badade med delfinerna. Kul haha! Pirayor kan faktiskt göra skada men nu var vattnet så högt så de är för utspridda för att de ska vara farliga. Men fiskningen av pirayor var kul (inte som den på jungel touren)! Tycker fiskning är fel (efter att ha fiskat ett helt liv I know..) då de flesta fiskbestånden är hotade och det är ett onödigt lidande. Men dessa monsterfiskar tyckte jag faktiskt inte synd om! Deras tänder är helt enorma och stoppar man något i munnen på dem så styckar dom det.. Pirayorna var faktiskt riktigt svårfångade. Vi använde bara en krok och lina med fiskkött eller rött kött som bete. Man kastade ut kroken, väntade lite och när man känt att de nafsat klart på betet ryckte man till. Hade säkert 100 pirayor som nafsade på betet men fångade två haha. Jag och en kille till på båten fångade pirayor, resterande 3 fick inget. Man kunde fått döda och äta dem men eftersom jag och Hanna var på båten vågade ingen föreslå något dödande. Så alla fiskar släpptes oskadda ner i vattnet igen!

Nästa inlägg blir från Macchu Picchu! Håll utkik! Pok saknar er alla där hemma 
 
Jungel tour
En kapybara - världens största gnagare
Världens finaste fjäril! Tyvärr inte en så bra bild..
Termitbo
Fireant
Jaguarfotspår
Här såg vi jaguaren i natten 
Aloevera från the man tree
Myror som släpar på löv
Vi orkade inte släpa med våra vattenflaskor på en 4 h hike så guiden högg ner lianer som innehöll massa friskt gott vatten
Vår lodge
Toafladdermössen
Fina stackars fiskarna 
Guiden spejandes efter djur
Kokosnöten guiden gjorde ringar av
Arorna ♡
 
Pampas tour
Pippiapor aka dödskalleapor
Howlermonkey
På anakonda jakt
Kapucinapa
Blå gul ara
Lodgen
3 m stora kaimanen Pepe
Simma med delfiner 
Vår guide JC gjorde tatueringar med frukten på bilden. Min delfin satt kvar på huden i minst en vecka
Sengångaren!!
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress