Alex gröna blogg

EL CHALTEN & FITZ ROY

Hejhej!

Vi har precis spenderat 3 dagar i en liten liten stad vid namn El Chalten. Hela 1600 personer bor i staden. Hit åkte vi för att se det mäktiga berget (bergen?) Fitz Roy! 

Första dagen var det ganska okej väder men vi hade ingen motiviaton alls för att ge oss ut och vandra, vandra eller klättra är det man gör i El Chalten, så vi latade oss bara på hostlet hela dagen. Hostlet var helt okej, vi delade ett helt hus med typ 10 andra personer. 

Andra dagen regnade det heeela dagen. Det var så deprimerande! Vi fick tillslut nog av att bara sitta inne så vi gick till det enda cafét som var öppet i staden och åt lunch samt fika där i några timmar. Vi åt så mycket och betalade knappt hundra spänn var, så värt haha. Vi gick också och bokade en bussbiljett till vår nästa destination Bariloche. Killen i luckan var riktigt oskön. Jag frågade om det serverades mat på bussen vilket han svarade ja på. Då frågade jag om de fanns något vegetariskt alternativ varav han svarar "ni är i argentina, här serveras kött". Vi svarade bara okej på det varav han tillägger "I love meat". Så jäkla onödigt och oprofessionellt! Men men vi köpte iallafall våra dyra bussbiljetter. På kvällen kom det 4 personer vi träffat och lärt känna lite under vandringen i Torres till hostlet vilket var kul! 

Sista dagen i El Chalten var helt helt underbar! Hela förmiddagen var det helt vindstilla (kan tänka mig att det inte händer allt för ofta i blåsiga Patagonien) och det var knappt några moln på himlen. En helt perfekt dag att vandra upp till Fitz Roy på! Spåret började i utkanten av den lilla staden så det gick snabbt att komma dit. Det var ca 3-4 km uppför för att komma till utsiktsplatsen vilket kändes som en barnlek jämfört med det vi vandrat tidigare i Torres del Paine. Vi tog efter en stund av oss till bara undertröjan för att det var så varmt och skönt ute! På 1 h och 15 min var vi uppe vid utsiktsplatsen. Alltså WOOOW vilket berg vi kom fram till. Har aldrig sett ett så fint berg! Det var finare än Matterhorn, det var finare än bergen i Dolomiterna, finare än tornen i Torres del Paine. Det var det finaste bergen jag sett! Bilderna nedan gör inte Fitz Roy rättvisa, det var så mycket finare i verkligheten! 

Vi stannade och kollade på Fitz Roy i mer än en timme och gick sedan hemmåt. Vägen ner tog dubbelt så lång tid som vägen upp. Mina knän började helt plötsligt göra jätteont och fick gå jättelångsamt hela vägen hem. Var inte alls kul, har aldrig haft ont i knäna förut och förstår nu vilken pina det är att ha ont just där. Blir väldigt svårt att röra sig.. Känner fortfarande av dem men så mycket bättre idag!

Det kommer lite bilder längre ner i inlägget på flamingos och en jagande uggla som vi såg i Calafate som vi stannade en natt (igen) innan vi åkte till El Chalten. Kändes så konstigt att se flamingos i sånt här kallt klimat, förknippar dem med varmare klimat..Men kul att se dem hursomhelst!

Nu är vi i Bariloche, fortfarande Argentina, som är Patagoniens största stad. Imorgon bär det av till Santiago!

10 kondorer på håll
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress