Alex gröna blogg

SAN PEDRO DE ATACAMA

Holahola!

Atacamaöknen som är den torraste i världen, där har vi varit! På vissa ställen har det inte regnat sedan NASA börjat mäta nederbörden där, imagine that. Staden vi bodde och gillade störtmkt heter San Pedro de Atacama och ligger nära gränsen till Bolivia. Hit åker man för att göra olika tours till bl a geijsrar, häftiga valleys, laguner med flamingos och heta källor. Även turer till vackra Salar de Uyuni i Bolivia gick härifrån och det var den turen som vi åkt till San Pedro för att göra! Staden ligger på 2300 möh och alla husen var gjorda i lera vilket var rätt häftigt. Det är verkligen inte varje dag man är i en lerstad!

Landskapet upp genom Atacama var amazing! Höga berg i alla former och färger. Bussresan tog 22h och är förmodligen den sista superlånga bussresan vi gör. Sammalagt från El Chalten i södra Argentina upp till San Pedro har vi åkt buss i 67 h... Tur att det från och med nu så kommer avstånden vara kortare!
Framför oss i bussen satt två svenskar, de första svenskarna vi pratat med sedan Rio där vi träffade sammalagt 3 svenskar. Inte många svenskar i Sydamerika...

Vi kom fram i San Pedro en sen kväll och blev förvånade över hur kallt det var. Vi som hoppats på att det skulle bli varmare ju längre upp vi kom men nej det här var kallare än vi någonsin haft. Nästan minus på kvällen (men typ 23 grader på dagarna iaf). När vi landat i våra rum sa vi hej till Andrew som också var i staden. Andrew, om ni kommer ihåg, som vi träffade i Torres del paine och sedan i Santiago. Han hade bytt hostel för att bo på samma som oss. Jättekul att träffa vår roliga amerikanare igen! 

Första dagen i San Pedro gick vi runt och kikade på olika turer. Vi bokade en stargazing tur, alltså en tur där vi skulle kolla på stjärnorna. Den här öknen är känd för att man ser fantastiskt mycket av stjärnhimlen på kvällarna (faktiskt typ det bästa i världen för att se stjätnhimlen har jag läst). Samma kväll åkte vi vid 22.30 för att kolla på stjärnorna. I början av turen så fick vi en liten genomgång om avstånd och storlek på planeter och stjärnor. Stjärnorna de visade oss på tvn var helt enorma, det gick knappt att ta in den massiva storleken. Sedan gick vi ut för att kolla på stjärnorna! Wow vilken himmel vi såg. Aldrig sett så mycket stjärnor och jag har aldrig sett vintergatan förut. Så vacker! De bjöd oss på lite snacks och vin till de som ville ha. Vi fick kolla på planeterna och stjärnorna genom ett stort teleskop. Vi såg jupiter och dess 4a månar (om jag minns rätt) fick vi se samt saturnus och ringarna runt planeten, så coolt! I slutet tog vi en gruppbild med stjärnhimlen i bakgrunden samt så fick vi individuella bilder. Vi ser lite inklippta ut i bilderna för att vi var tvugna att stå stilla i typ 20 sec, vilket var svårare än man kan tro haha. 

Dag två i San Pedro gick vi runt och gjorde små ärenden samt försökte hitta ett företag som vi ville göra vår Uyuni tour med. Salar de Uyuni är en sjukt häftig saltöknen och på vägen dit stannar man på sjukt vackra ställen samt sover över 2 nätter på olika hotell. Tillslut bestämde vi oss för att boka med det företaget som vi kollade stjärnorna med. Vi var väldigt nöjda med kvällen innan och vi kunde pruta ner priset lite!

På kvällen åt vi en tre-rätters middag med Andrew, sista gången vi skulle hinna ses i Sydamerika då han skulle in i Argentina igen. Middagen var god och trevlig förutom den lite förargliga detaljen att vår förrättssoppa hade små bitar av griskött i sig... Hanna upptäckte det rätt fort och sa till kyparen varav han sa att det bara var böner. Vi äter lite till och Hanna hittar en större bit som omöjligt kunde misstas för en böna. Kyparen försöker ändå övertyga oss om att det inte är något kött i grytan men tar tillslut med sig soppan ut i köket och kommer tillbaka med en zucchinisoppa. Huvudrätten samt efterrätten var sedan suverängod. När det sedan är dags att beställa notan så har de inte tagit betalt för vår mat (han fick nog berättat för sig i köket att det var gris vi fått på tallriken). Helt rätt att vi inte behövde betala. Känns surt och ledsamt att man kan ha fått i sig några bit kött men men inte så mycket att göra i efterhand..

Morgonen efter blev vi uppplockade av en van vid 07.30 för att åka ut ur Chile och in i Bolivia. Vilket jäkla äventyr det var! Mer om Salar de Uyuni i nästa inlägg (varning för att det kommer bli ett långt inlägg med mycket bilder haha). Ciao! 
 

Hostlet

Lyllo Andrew fick med ett stjärnskott på sin bild..

Fina hostelkatten

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress